Горбаль хоче, щоб на експорт йшли напівфабрикати, а не лісосировина

Горбаль хоче, щоб на експорт йшли напівфабрикати, а не лісосировина

Бажано, щоб на експорт йшли якісь напівфабрикати, а не звичайний ліс, – заявив 13 липня під час візиту на підприємство «Кроно-Україна», що у Кам’янка-Бузькому районі Львівщини, голова Львівської ОДА Василь Горбаль.
Зі слів Горбаля, «Кроно» (виготовляє плиту ДСП) – це сучасне підприємство, яке не тільки в час кризи не зупинилось, але й продумало плани реконструкції. Також у них запланована суттєва реконструкція на наступний рік.
Попри те, він зазначив: «На роботу підприємства вплинула недолуга політика попередньої влади щодо завищеної мотивації до експорту. Тому підприємства з виробництва сировини не були вмотивовані постачати сировину на підприємства такого типу… Зараз змінюється позиція в цьому плані, була нарада в лода, також є доручення Азарова щодо питання експорту. Ця проблема розглядалась також в контексті протипаводкових заходів, адже безконтрольна вирубка лісу та експорт впливають на якість протипаводкових заходів. Бажано, щоб на експорт йшли якісь напівфабрикати, а не звичайний ліс».
Також голова лода зауважив: «Прикро було дізнатися, що підприємства, які працюють в області і роблять меблі з цієї плити, також в основному працюють на експорт. Будівельна галузь не відновлюється, замовлення тут немає».
З його слів, підприємство має великі потужності, та важливо, щоб для їх реалізації була сировина.
Також Горбаль підкреслив, що середня заробітна плата на підприємстві становить 4 800 грн, що в два з половиною рази вище, ніж середній рівень зарплати у області.
Член правління «Кроно-Україна» Анджей Зайонц своєю чергою зауважив, що в Україні є три заводи компанії, які за рік виробляють близько 750 тис. кубометрів плити ДСП.
Також, як інформує прес-служба лода, ціна української деревини на експорт наразі на 20% вища, ніж на внутрішньому ринку.
Водночас, лода інформує, що перемовини щодо постачання сировини на «Кроно-Україна» тривають і облдержадміністрація, зокрема, виступила з пропозицією домовитися про постачання з військовими лісгоспами.
Идентификатор: 779