Обладнання текстильної галузі не підпадає під категорію підвищеної небезпеки
Фото: Ilya lix on Unsplash

Обладнання текстильної галузі не підпадає під категорію підвищеної небезпеки

Кабмін затвердив поправки до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. У постанові № 330 устаткування текстильної та легкої промисловості було знято з переліку обладнання підвищеної небезпеки.

Обладнання текстильної галузі було визнано небезпечним минулого року. І компанії, які користувалися швейним обладнанням, повинні були проходити експертизу та отримувати дозвіл на устаткування.

За умов дотримання техніки безпеки, виробничі травми за швацьким верстатом малоймовірні. Крім того, тканина під час крою та зшивання не змінює своїх властивостей. Тому не зрозуміло, чому швейне обладнання вважалося небезпечним. Як зазначає Європейська Бізнес Асоціація, не проводилися конкретні дослідження і не відбувалися випадки, які підтверджували би небезпечність. Асоціація неодноразово зверталася до Міністерства соціальної політики, Державної регуляторної служби, Верховної Ради України із закликом внести корективи і минулого місяця ситуацію виправили.

Читайте також: 1 січня набули чинності нові ДСТУ на круглі лісоматеріали

Наразі, до списку машин підвищеної небезпеки входить устаткування хімічної, біохімічної, нафтохімічної, нафтогазопереробної, металургійної, коксохімічної, ливарної, олійно-жирової, ефіроолійної, деревообробної, харчової, переробної та поліграфічної промисловості, целюлозно-паперового, хлор- та аміаковикористовуючих виробництв, переробки пластмас, полімерних матеріалів і гумотехнічних виробів.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 3010