Рецепт досконалої кухні

calendar_today
9 листопада 2010
query_builder
visibility
2 931

«У головному блюді відштовхуйся не від рецепта, а від того, що    вартого ти знайдеш на ринку»
Аліса Уейтерс

Архітектурно-художнє оформлення кухонного простору,   іншими словами інтер'єр кухні, багато в чому залежить від потреб, можливостей   і стилю життя власника. І, тим не менш, синтез художньої ідеї і функціонального   рішення на кухні повинен зводиться до одного — досконалої форми, здатної надати   людині найкращі умови існування. Рецепт досконалої форми, на подив,   простий: «беремо будівельну оболонку (підлогу і стіни, стелю, сантехнічні та   електричні комунікації), додаємо предметне наповнення (обладнання,   меблі) і заправляємо функціональними процесами, що формують приємну атмосферу».

І все ж, сам рецепт — половина справи. Щоб створити шедевр,    потрібні якісні компоненти, і вміння правильно їх поєднати.

Будівельна оболонка

«Давно відомо, що на кухні кількість ніколи не переходить    у якість, скоріше навпаки»
Дарина Цівіна

Будівельна оболонка приміщення обраного під кухню наділена    відмінною рисою. Вона повинна максимально витримувати всілякі    побутові умови.

Тому, у першу чергу, слід визначитися і правильно    розрахувати розташування комунікацій: водопроводу, вентиляційної системи, виходу    на каналізаційний стік, електричної мережі і, у деяких випадках, газопроводу.    Продумати достатню кількість розеток і вимикачів, розташувати сантехнічну    проводку в районі майбутньої мийки і т.д. — це важливий і відповідальний момент роботи    на кухні, який у майбутньому може принести свої плоди — зручність і функціональність.

Наступний акцент будівельної оболонки зосереджений на якісному    ізоляційному покритті як для стін і підлоги, так і для стелі.

Як один із варіантів покриття для стін і підлоги — плитка для    кухні — довговічний, практичний і утилітарний матеріал. Головне при виборі цього    матеріалу враховувати його призначення і уважно вивчати піктограми на    упаковці.

Кольорову гаму плитки варто підбирати відповідно до дизайну    інтер'єру кухні і, звичайно ж, особливостям розташування самої кімнати.

Прийнято вважати, що темні кольори звужують простір у невеликому    приміщенні. А ось розширити зможуть не стільки світлі тони, скільки дизайнерські    прийоми. Наприклад, викласти плитку в шаховому порядку, чергуючи темний і світлий    тон. Або зробити викладку по діагоналі. У результаті таких простих прийомів візуально    розширюється простір, внаслідок чого навіть маленька кухня зможе здатися    просторнішою і місткішою.

Для стелі використовують пінопластові плити, дерев'яну або    пластикову вагонку, натяжну стелю, штукатурку та ін. Але при виборі будь-якого    матеріалу обов'язково варто враховувати якість вентиляційної системи.

Чим слабкіша вентиляційна система, тим практичніше повинен бути    матеріал, тому що продукти горіння газу або випаровування жиру, як правило,    піднімаються вгору.

Предметне наповнення

«Гастрономічне мистецтво привчає людину раціонально    і обачливо управляти своїм часом»
Сергій Пархоменко

У побутовій лексиці «кухнею» називають як кімнату для приготування    їжі, так і її предметне наповнення. Це, перш за все, стосується меблів.

П-образна кухня
Людмила    Каминіна, Eco.Prostir

На сьогоднішній день меблі для кухні (в майбутньому кухня), як    і кухонна фурнітура, представлена на ринку в такій кількості, що часом важко    зорієнтуватися і знайти найбільш функціональний і підходящий варіант. Це як    пазли: щоб їх зібрати — необхідно бачити малюнок уцілому і знати з чого слід    починати.

Спочатку слід обумовити дизайн кухні, іншими    словами спроектувати художньо-технічну модель, відповідно до    розмірів кімнати і власних уподобань. Дизайн комбінує естетику і технології,    структуру і функціональність, зовнішній і внутрішній зміст.


Зовнішній зміст

До нього відноситься тип, колір і структура фасаду кухні.

Тип

За великим рахунком існує всього шість типів кухні:

  • П-образна кухня,
  • Г-образна кухня,
  • G-образна кухня,
  • Острівна кухня,
  • Лінійна кухня,
  • Дволінійна кухня.
Типи кухонь
Олена Сердюк для DECOR.ua
Колір і структура фасаду

Колір і структура фасаду кухні безпосередньо залежать від дизайну інтер'єру    кімнати і, безсумнівно, особистих уподобань. Але є одна, гідна для всіх,    порада.

По-перше, у приміщенні, відведеному під кухню, має поєднуватися    не більше трьох кольорів. Решта кольорів тільки в півтонах. По-друге, завжди    варто акцентувати увагу на чомусь одному. Все інше має бути доповненням.

Наприклад, яскрава модель кольору і форми фасаду кухонних меблів    буде привертати увагу тільки в тому випадку, якщо стіни і підлога будуть оформлені    в приглушених тонах. Або навпаки. Бажання зробити акцент на мальовничій і колоритній    стіні у обідній зоні, передбачає наявність досить непомітного кольору і гладкої    структури фасаду кухонного гарнітура і т.д.

Дизайн кухні
Фото Stanic Harding Architecture

Одним словом, колір і структура фасаду, а також тип кухні повинні    гармоніювати з кухонним простором і вносити або акцент, або доповнення в    навколишній інтер'єр.

Внутрішній зміст. Структура, функціональність і технології
Вертикальні сектори

Як саме слово «кухня» володіє п'ятьма буквами,    так і меблі для кухні бажано наділити п'ятьма вертикальними секторами і, що важливо, практичними рішеннями для кожного з них. А якщо додатково    підключити до цього науку про працю людини — ергономіку, то ефект поділу    принесе і зручність, і швидкий пошук.

Основна мета поділу полягає в економії часу, яке    витрачається людиною на пошуки того чи іншого продукту і кухонного інвентарю.    А конструктивною пропозицією для вирішення цієї мети послужить ідея максимального    заповнення простору.

Отже, макет будь-якого типу кухні (у даному випадку — «кутова»)    можна розділити на сектори:

Комори, іншими словами місце, де зберігаються    запаси продуктів харчування;
Догляду, тобто сектор мийки;
Зберігання кухонного інвентарю;
Нарізання — сектор підготовки;
Страв — місце приготування їжі.

Комора
Схема Dynamic Space by Blum

Склад продовольчих продуктів на кухні    — сектор особливий. Розмір площі, де зберігаються запаси, безпосередньо повинен залежати    від величини домашнього господарства і обсягу закупівель, тому вимагає певної    глибини, ширини і висоти шаф, а також холодильника і холодильної камери.

Висувні ящики
Фото Dynamic Space by Blum

З ергономічної точки зору оптимальний варіант — висувні    ящики з високими задніми і бічними стінками на всю ширину, висоту і глибину    шафи, і наявність фурнітури, здатної ці ящики гранично висувати. Як результат    — максимальна місткість і економія часу в пошуку того чи іншого продукту    за рахунок повного огляду.

Карпачо з білих грибів

Сирі білі гриби потрібно тонко нашаткувати, викласти на          тарілку і посипати тонкими скибочками пармезану. Потім щедро полити оливковою          маслом, додати яблучний оцет, посолити, поперчити.

Смачного!

Догляд
Схема Dynamic Space by Blum

Догляд — сектор води. Важливий і значимий    сектор кухні, так як від нього безпосередньо залежить порядок і чистота. Здавалося б,    досить поставити мийку з шафою — і сектор сформовано. Але в такому випадку    нераціонально використовується простір у шафі.

ORGA-LINE
Фото Dynamic Space by Blum

Прикладом креативного рішення може стати ящик під мийкою, який    цілком вмістить всю необхідну побутову хімію. Він спроектований таким чином,    що закінчується або до початку сифона або розташовується уздовж чаші мийки. дуже    зручно і раціонально.

Ккачка в медовому соусі

Качку порізати на шматки, посолити, поперчити, покласти в гусятницю і протушкувати          з чебрецем (без масла) до готовності. Вийняти м'ясо і злити жир. Покласти в гусятницю 4 ст. л. меду і 2 головки дрібно нарізаної          цибулі.

Дати цибулі зарум'яниться в меду на повільному вогні, розвести 50 г білого          вина і 200 г води. Поварити хвилин 5, процідити, можна ще приправити          за смаком.

Розрізати качине м'ясо на скибочки і викласти на підігріті тарілки, гарячий          соус подати окремо або полити їм шматочки качки. Качка виходить м'якою          і соковитою, а соус — пікантний і солодкуватий.

Смачного!

Зберігання
Схема Dynamic Space by Blum

Зберігання кухонного інвентарю. У цьому секторі    розміщуються столові прилади, склянки, миски і т.д. І дуже важливо його розташування    поруч із мийкою. Це полегшує роботу і економить час при розміщенні посуду    по шафах.

Рішення для зручного розташування господарських товарів
Фото Dynamic Space by Blum

З огляду на кількість атрибутів даного сектора, набагато зручніше    розташувати в нижніх шафах висувні ящики з лотками і поздовжньо-поперечними    роздільниками простору, а фасад верхніх шаф оснастити підйомним механізмом    або доповнити тими ж висувними елементами. Таким чином, буде відкриватися    повний огляд вмісту в секторі зберігання і пошук потрібного предмета не займе    багато часу.

Хрустящі вафлі

4 шт. яйця розтерти з 150 г цукру. Додати 200 г розтопленого маргарину або масла, 150-200 г води і все збити.

350 г борошна перемішати з 0,5 пачки розпушувача і 1 пачкою ванільного          цукру. У борошно вилити яєчну суміш і, не збиваючи, акуратно перемішати          з борошном до консистенції сметани. Випікати в розігрітій вафельниці.

Універсальний рецепт!

Нарізка
Схема Dynamic Space by Blum

Нарізка — сектор підготовки різних страв    до варіння, смаження, тушкування і т.д. Можна сказати, він є центральним у всьому    кухонному просторі. Слово «нарізка» само собою передбачає наявність кухонних    комбайнів, ножів і обробних дощок, масла, оцту і спецій, мисок і чашок.

Робоча поверхня
Фото Dynamic Space by Blum

Тому найбільш зручний варіант, як і в секторі зберігання,    — висувні елементи і ящики з роздільниками простору, як в нижніх шафах,    так і навісних. А якщо використовувати простір у шафах за допомогою спеціальної    поворотної фурнітури — ефект буде ще значніше. Її здатність обертатися,    дозволяє діставати будь-яку річ із самого далекого кута, практично не докладаючи    особливих зусиль. Важливий аспект цього сектора кухні — досить велика    і добре освітлена робоча поверхня.

З точки зору зручності, сектор підготовки страв найкраще    розміщувати між зоною мийки та приготування їжі. На прикладі кутового типу цей    сектор знаходиться в кутку. І тут було знайдено ідеальне рішення — навіть саме    безнадійний, на перший погляд, простір максимально заповнений і все на своїх    місцях.

Ньоки з манки у вишневому соусі

Закип'ятіть 500 мл молока, посоліть, додайте 1 ст.л. цукру і постійно          помішуючи, поступово всипте 10 ст.л. манної крупи. Варіть одну хвилину,          потім зніміть із вогню і остудіть.

Поки остигає манка, закип'ятіть 120 мл вишневого соку з третиною склянки          цукру. Зніміть з вогню.

Розведіть 2 ст. л. крохмалю в 60 мл холодної води. Безперервно помішуючи          віночком, додайте крохмаль до соку, потім покладіть півсклянки вишневих          ягід.

У мисці збийте 2 яйця, додайте до каші і перемішайте. За допомогою двох          столових ложок сформуйте невеликі, овальні ньоки. Обваляйте ньоки          в кокосовій стружці і обсмажте з усіх боків на вершковому маслі до золотистого          кольору.

Викладіть на блюдо, залийте соусом і подавайте теплим.

Смачного!

Страви
Схема Dynamic Space by Blum

Страви – сектор приготування їжі. Безумовно,    це — вогнище кухні, у якому зосереджені плита, духовка і мікрохвильова піч. А    як доповнення — каструлі, пательні, пристосування для випічки і т.д.

Приготування
Фото Dynamic Space by Blum

Для зберігання інвентарю в цьому секторі підійде ємний висувний    ящик із високими задніми і бічними стінками. А в новинці — поличка для важкого    інвентарю, яка розташовується в ящику і за допомогою спеціальної фурнітури піднімається    на рівень стільниці. І весь цей механізм приводиться в дію всього одним    натисканням руки. Економія і сил, і часу!

Яєчня з шинкою

Кількість інгредієнтів за смаком.

Шинку нарізати на скибочки, змастити гірчицею і злегка обсмажити на сковороді.          Окремо обсмажити нарізану цибулю і часточки помідорів. На кожну скибочку          шинки покласти по обсмаженоіій часточці помідорів, між скибочками укласти          цибулю, вилити на сковороду яйця і смажити до тих пір, поки білок не придбає          молочно-біле забарвлення.

Смачного!

Горизонтальні сектори
Ергономічність кухонного простору
Схема Dynamic Space by Blum

Не менш значущий ефект приносить поділ кухні на горизонтальні    сектори: верхній, середній і нижній. І тут все гранично просто. У верхньому    секторі розміщують інвентар або запаси, що рідко вживаються, в середньому — часто    використовуваний, а в нижньому — важке і об'ємне начиння.

Lake Forest Park Renovation
Фото Finne Architects

Функціональні процеси

«Нескінченно довго можна дивитися на те, як горить вогонь,    ллється вода і працює людина»
…а чому б і не ... — кухня?

Функціональні процеси кухонного простору здатні повністю   перетворити буденність буття в світ краси і затишку. Але цей світ багатогранний.   Для одних він в простоті і мінімалізмі — оплоті зручності і комфорту. Інші наповнюють   його дизайнерським оформленням, у вигляді вазочок із квітами, декоративних тарілок,   старовинного начиння, книг «Рецепти кухні» і інших кухонних дрібниць, які розбивають   монотонність обстановки і вносять свіжий колорит. Треті відчувають себе на кухні   затишно лише при наявності достатньої кількості побутової техніки, здатної економити   час у процесі приготування їжі.

D-House
Фото Bunker Workshop

Світ функціональних процесів для кожного цікавий по-своєму.   Тут немає жодного правила, ні рецепта. Адже у кожної людини, як і у різних   народів, є свої прерогативи і пристрасті. Наприклад, німці формують кухню   і кухонний простір із розрахунку 20-ти річного терміну служби. Чехи орієнтуються   на 10 років. А ось в Італії змінюють, перш за все, кухонні меблі через кожні   5-7 років. І справа не в якості — італійська кухня досить гарна, практична   і довговічна. Просто, таким чином, італійці йдуть від повсякденності і привносять   нові, яскраві відчуття у свій побут.

Regency home in Brixton, London
Фото A Small Studio Ltd.

Можливий лише один аспект, що зв'язує воєдино різнобічність    світу функціональних процесів. Він полягає в гармонійному співзвуччі всіх частин    кухонного простору. А співзвуччя, як правило, зароджує затишок, привносить комфорт    і створює приємну атмосферу.

У результаті аналізу рецепта досконалої кухні формується висновок    про те, що всі складові частини кухонного простору повинні бути хорошої якості,    у допустимих пропорціях, а додаткові компоненти володіти    затишною атмосферою і внутрішнім комфортом.

У результаті може вийти зручна, функціональна і органічна    кімната, у якій збирається вся родина, куди запрошують друзів і де створюють    справжні кулінарні шедеври.

Ілля Литвинов

 

 
коментарі
Loading
E-Mail:
слідкувати за відповідями