Ринок офісних меблів у Росії повернеться на рівень 2007 року лише в 2012 році
Serban Enache

Ринок офісних меблів у Росії повернеться на рівень 2007 року лише в 2012 році

Ринок офісних меблів ріс значними темпами до кризи. У період з 2003 по 2008 рік, за оцінкою «Експрес-Огляд», обсяг виробництва офісних меблів збільшився майже в 3 рази. У 2009 р. випуск скоротився відносно 2008 р. майже на третину, а за два кризових року (2009-2010 рр..) Втратив майже 30% в рублях і відкотився на 4 роки тому - до рівня 2006 року.

За даними учасників ринку, під час фінансової кризи в сегменті офісних меблів крім зниження попиту на третину і скорочення обсягів виробництва, була відзначена корекція асортименту на користь меблів економ-класу. Виробники прагнули знижувати ціни при збереженні якості продукції, що випускається. Також внаслідок відходу з ринку частини дрібних виробників відбулася консолідація ринку, хоча в цілому склад великих гравців змінився слабо. Деякі виробники зосередилися на сегменті меблів для дому, падіння попиту на яку було менш значним.

Розвиток ринку офісних меблів залежить від обсягів будівництва комерційної нерухомості (офісної, торговельної, складської) і платоспроможності компаній або, іншими словами, рівня розвитку бізнесу. Важливим фактором є також вартість сировини. За оцінками аналітиків, з урахуванням динаміки цін у передкризовий період і в період кризи, значної зміни цін на сировину (плитні матеріали або саму деревину) чекати не варто. Що стосується комерційної нерухомості, то в найближчі роки можна розраховувати на пожвавлення попиту. Наприклад, у Москві, яка служить флагаманом для регіональних ринків, з початку 2010 року попит на якісну офісну нерухомість показує позитивну динаміку. Тим не менш, у найближчі три роки не очікується значного зростання обсягів ринку офісних меблів. За даними дослідження, до кінця 2012 року обсяг ринку буде вище рівні 2010 року менш ніж на 12%. При цьому ринок зможе досягти лише рівня 2007 року і не відіграє втрачені під час кризи обсяги.

http://marketing.rbc.ru/
Ідентифікатор: 908