Введено мораторій на експорт необробленої деревини на 10 років
Фото: Олена Сердюк, DECOR.ua

Введено мораторій на експорт необробленої деревини на 10 років

7 липня 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав закон щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.

Згідно Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» за територію України забороняється вивезення строком на 10 років необробленної деревини (код 4403 УКТЗЕД):
з 1 листопада 2015 року деревних порід, крім сосни;
з 1 січня 2017 року деревних порід сосни.
Реалізація дозволених до експорту лісо- та пиломатеріалів передбачається тільки за наявності сертифіката про походження деревини.

Авторський колектив змін до закону зазначив, що введення мораторію має посприяти відновленню вітчизняної деревообробної та меблевої промисловості, створенню робочих місць, переорієнтації експорту з деревної сировини на продукцію більш широкого ступеня обробки. По їхнім оцінкам, середня вартість 1 м³ необробленої деревини коштує всього 80-90$, тоді як середньосвітова ціна обробленої деревини – близько 950$ за умовний кубометр.

Також, за підрахунками Асоціації деревообробних підприємств Прикарпаття, для створення одного робочого місця на середньому деревообробному підприємстві з середньою глибиною переробки достатньо 200 кубічних метрів деревини на рік. А в 2013 році обласний лісгосп вивіз за кордон 200 тис. кубометрів кругляку.

Довідка
Категорія 4403, згідно митного тарифу України, включає лісоматеріали необроблені, видаленою або невидаленою корою або заболонню, або начорно брусовані або небрусовані:
- оброблені фарбою, протруювачами, креозотом або іншими консервантами;
- із хвойних порід: ялини виду Pisea abies Karst або ялиці (Abies alba Mill.), сосни звичайної виду Pinus silvestrus L., інших;
- з деревини тропічних порід: шорея з темно-червоною деревиною, шорея з блідо-червоною деревиною та шорея бакау, ентандрофрагма циліндрична, кайя іворензис та хлорофора висока, аукумея Клайна та ентандрофрагма корисна, інші;
- з дуба (Quercus spp.);
- з бука (Fagus spp.);
- з тополі;
- з евкаліпта;
- з берези.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 2336