Закарпатська область повернула FSC сертифікацію
Фото: Mariia Zakaliuzhna

Закарпатська область повернула FSC сертифікацію

Лісгоспи Закарпатської області відновили FSC сертифікацію. Про це зазначили на нараді з питань лісової сертифікації в Ужгороді.

FSC (Лісова опікунська рада) — міжнародна некомерційна організація, яка опікується принципами управління лісами на таких засадах, як: екологічна відповідальність, соціальна та економічна вигода. Закарпатська область уже мала сертифікат за схемою FSC (отримала у 2005 році), але півтора року тому втратила через порушення в окремих лісгоспах. Тому було вирішено поновлювати сертифікацію не для цілої області, а окремими лісгоспами. Так, рік тому була проведена нарада і прийнятий Меморандум про взаємопорозуміння та співробітництво з питань лісової сертифікації. Наприкінці вересня сторони зустрілися знову, щоби підсумувати результати.

16 із 20 лісогосподарств Закарпаття пройшли аудит і рекомендовані до видавання сертифікатів, а 15 із них сертифікат уже отримали «на руки». Було взято курс на перехід до вибіркових рубок, також, особлива увага відведена рекреаційній функції лісу: розробка та маркування туристичних маршрутів, створення зон для відпочинку. Покращена комунікація з громадськістю, у тому числі плани майбутніх рубок публікуються в інтернеті. Однак, не всі лісгоспи використовують канатне трелювання або колісну техніку, щоби не завдавати шкоди ґрунту. Залишаються проблеми з незаконним джипінгом, а також різко зріс попит на дрова через подорожчання газу.

Як зазначив Валерій Мурга, начальник Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, лісова сертифікація поліпшує імідж лісового господарства Закарпаття й України загалом, також понад 160 деревообробних і лісоторговельних компаній уже взяли на себе зобов’язання працювати із сертифікованою деревиною.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 2782