Американська компанія розробила 3D-принтери, які друкують тирсою

Олена Сердюк 19 травня 2021 р. о 16:55

Американська компанія Forust пропонує надрукувати тривимірні деталі інтер’єру та меблів, використовуючи деревні відходи — тирсу. Це стійка технологія для галузі. З одного боку, тирсу не спалюють і не відправляють на звалище, а з іншого — для створення нових продуктів не потрібно вирубувати дерева.

Forust є дочірньою компанією Desktop Metal, яка розробила і продає обладнання для тривимірного друку металом. Технологія Forust дозволяє взяти деревні відходи та створити красиві та корисні речі. Це значно зменшує кількість відходів. У разі спалення тирси забруднюється повітря, а під час розкладання виділяється лігнін та жирні кислоти, які можуть забруднювати воду.
Технологія також сприяє збереженню лісів. За даними Research and Markets, світовий ринок готової деревної продукції досягне 1,8 трлн доларів до 2027 року. А Forust дозволяє створювати нові продукти, не рубаючи дерева.

Завдяки запатентованій технології зв’язування в один прохід, можна отримати складні геометричні форми, оскільки нема потреби в опорах. Тому дизайнери вільні створювати елементи, які було б складно або неможливо зробити традиційними методами обробки дерева. Сьогодні існує безліч застосувань, де використовують пластик, а компанія пропонує рішення щодо їх заміни дерев’яні.
У процесі друку шари спеціально обробленої тирси розподіляються і вибірково з’єднуються між собою. Потім деталі можна відшліфувати, пофарбувати, покрити та обробити.

Читайте ще: Стійка продукція залишається світовою тенденцією

Запатентована технологія Forust втілена в 3D-принтерах для серійного (швидкість друку 3 л/год) та масового (106 л/год) виробництва. І для демонстрації можливостей у своєму магазині компанія продає готові вироби.

Як зазначив виконавчий директор та співзасновник Forust Ендрю Джеффрі (Andrew Jeffery): «Наприкінці життя дерев’яного виробу ми хотіли б, щоби замовники мали два варіанти: утилізувати його або подрібнити та переробити матеріал через Forust».

Останні новини розділу