Вчені зробили водовідштовхувальний текстиль стійким

Олена Сердюк 12 серпня 2021 р. о 09:11

Інститут міжфазної інженерії та біотехнології Фраунгофера (IGB) запропонував робити тканину водовідштовхувальною за допомогою біополімерного хітозану. Дослідження було завершено наприкінці січня 2021 року. Результатом роботи вчених є технологія, яка може бути використана для надання волокнам бажаних властивостей за допомогою біотехнологічних процесів та хітозану.

Наразі промисловість використовує перфторовані хімікати, які шкідливі для здоров’я і майже біологічно не розкладаються.
А хітозан — це поновлювана сировина, отримана з хітину, другого за поширеністю природного полімеру на землі після целюлози. Його утворюють різноманітні організми, включаючи гриби, комахи та краби: стінки клітин грибів, оболонки та панцири. Хітин нерозчинний у воді та нерозчинний у більшості органічних розчинників. Хітозан також погано розчиняється, але його можна розчинити у воді шляхом додавання м’яких кислот і таким чином використовувати для обробки текстилю.

Наступним кроком буде розширення технології, розробленої в IGB, з лабораторії на значно більший пілотний проєкт. Вчені також продовжуватимуть вивчати хітозан як замінник синтетичних полімерів для створення тканин, що не мнуться, або вогнезахисних.

Останні новини розділу