Уряд компенсуватиме обладнання робочих місць людей з інвалідністю меблями та іншими засобами
Ілюстраційне фото: Marcus Aurelius (c) Pexel

Уряд компенсуватиме обладнання робочих місць людей з інвалідністю меблями та іншими засобами

Уряд надаватиме роботодавцям компенсацію до 100,5 тис. грн за облаштування робочих місць для осіб з інвалідністю. Постанову 893 ↗️ від 22 серпня 2023 року прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України.

Передбачається компенсація за облаштування робочих місць:
  • особам з інвалідністю І групи - до 100,5 тис. грн (15 мінімальних зарплат);
  • для осіб з інвалідністю ІІ групи - до 67 тис. грн (10 мінімальних зарплат).

Відшкодовуватимуться витрати на придбання роботодавцем допоміжних засобів для облаштування робочого місця особам з інвалідністю. Серед переліку засобів:
  • Столи: столи для письма, читання, креслення або малювання, що використовуються головним чином для робочих місць, офісні столи і комп’ютерні столи, столи для читання, письмові столи і конторки, столи для креслення і столи для малювання, робочі столи із спеціальним обладнанням і аксесуарами для ручної роботи в промисловості і крафтовому виробництві, столи для зварювання, столи для складання, деревообробні верстати і столи для монтажу, стенди і подушки для дихання.
  • Робочі крісла та офісні крісла: крісла з регульованими або фіксованими сидіннями для робочих місць, складані сидіння, крісла колісні з ручним керуванням, крісла колісні з приводом, меблі для сидіння, функціональні крісла, крісла для відпочинку та м’які крісла, спеціальні меблі для сидіння, модульні системи для сидіння, аксесуари для меблів для сидіння.
  • Стільці та крісла для роботи стоячи для робочих місць: сидіння з однією чи кількома ніжками, із спинкою або без, із підлокітниками або без, які забезпечують загальну опору для людини або, зокрема, для перебування в положенні стоячи чи майже стоячи, стільці, крісла для роботи стоячи.
  • Системи зберігання і подання на робочих місцях: вироби, які забезпечують легкий доступ до предметів, що їх зберігають на робочих місцях, коробки для деталей, шафи для зберігання, контейнери, полиці.
  • Килимки для робочих місць: допоміжні засоби для зменшення вібрації на робочих місцях.
  • Лампи.
  • Поручні та бруси.

Фінансування програми на поточний рік здійснюватиметься Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.

Для отримання компенсації роботодавець має подати заяву до регіонального центру зайнятості в паперовій або електронній формі.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 3308