Виробництво побутових меблів у Росії в 2010 р. зросло на 4,1%

За підсумками 2010 р. виробництво російських меблів для дому зросла на 4,1%. До кризи середньорічні темпи приросту ринку перевищували 30%, а в 2009 р. впали більш ніж на 20%. Тому, незважаючи на те, що 4%-е зростання не є великим для меблевого ринку, він дозволяє говорити про позитивні зрушення в меблевій галузі.

Збільшення обсягу виробництва було відзначено в більшості сегментів меблів для дому. Найбільшим зниженням характеризувався випуск великих і дорогих предметів корпусних меблів, часто передбачають виконання під замовлення (гарнітури для вітальні, кухонні меблі). Швидше за інших відновлюється попит на меблі для сидіння, включаючи м`які меблі, а також оббиті і необбиті стільці.

Збільшувалося не тільки російське виробництво, але й імпорт меблів. Так, поставки м`яких меблів зросли більш ніж на 30%, інших меблів для сидіння - в два рази. Практично не змінилася кількість ввезеної меблів для кухні та спальних меблів. Варто зазначити, що російскі виробники все ж поступилися «іноземцям» кілька відсотків російського ринку.

Експорт, навпаки, знизився. Що стосується структури експорту, то частка м`яких меблів в ній помітно скоротилася (з 9,6% до 5,3%), тим часом зросла питома вага інших меблів для сидіння. Також знизилися поставки за кордон російських меблів для спальні та матраців. Загальний питома вага експорту в обсязі виробництва скоротився до 7,7%.

За оцінкою «Експрес-Огляд», відновлення меблевого ринку в найближчі кілька років продовжиться. У 2011-2012 рр.. передбачуване зростання складе 8-9%.

http://marketing.rbc.ru/
Ідентифікатор: 1057