УАМ проаналізувала вплив додаткового імпортного збору на меблеву галузь
Фото: DECOR.ua

УАМ проаналізувала вплив додаткового імпортного збору на меблеву галузь

Українська Асоціація Меблевиків проаналізувала вплив тимчасового додаткового імпортного збору на виробництво, споживання, експорт товарів вітчизняних підприємств за дорученням Міністерства економічного розвитку та торгівлі. За думкою фахівців Асоціації збитки для меблевої галузі, спричинені введенням збору, не виправдовуються його економічнім ефектом.

Так, з 25 лютого 2015 року на всі товари, що ввозяться на територію України, крім життеєво-необхідних, до яких віднесли нафту, газ, електроенергію та ліки, діє додатковий імпортний збір 5%. Цей захід був введений на рік за для стабілізації платіжного балансу України. Однак, вітчизняна меблева галузь є імпортозалежною з високим ступенем переробки імпортованої продукції: сировина виробників на 70% складається з імпортної складової і майже 90% виробничих компаній використовують завезені матеріали. Тому додатковий збір збільшує собівартість виробництва приблизно на 3-5%, що на фоні знецінення національної валюти, призводить до стрімкого зростання цін на готову продукцію.
З іншого боку, зниження купівельної спроможності населення веде до падіння попиту: з лютого 2015 року від 30% до 50%. Для багатьох компаній це означає зниження обсягів випуску продукції нижче точки беззбитковості. В порівнянні з минулим роком у натуральному вимірі було виготовлено на 50-60% продукції менше.

Для забезпечення мінімальної рентабельності підприємства скорочують штат працівників. Також, збільшився обсяг контрабанди.

Оскільки, в Україні не створено умов для налагодження власного виробництва меблевих комплектуючих та фурнітури, тому УАМ виступає за скасування обов’язкового (10%) і додаткового (5%) імпортного мита на меблеві комплектуючі і фурнітуру. У цьому спеціалісти Асоціації вбачають один з шляхів підвищення конкурентоспроможності українських меблів як на внутрішньому, так і на світовому ринках.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 2344