ЄС планує захищати ліси за кордоном
Фото: Gregory DALLEAU on Unsplash

ЄС планує захищати ліси за кордоном

Європарламент проголосував за низку звітів, в яких Європейська Комісія закликає зробити більше для пропаганди сталого управління лісами в ЄС, а також для захисту лісів за кордоном, шляхом вилучення продуктів, що сприяють вирубці лісів.

Оскільки здорові ліси мають вирішальне значення для боротьби зі зміною клімату завдяки захопленню вуглекислого газу, Європа вирішила посилити дії щодо їхнього захисту. Ліси ЄС щороку поглинають еквівалент 8,9% загальних викидів парникових газів. Їхня площа складає 43% суші ЄС. Зміна клімату та втрата біорізноманіття також спричиняють більш інтенсивні посухи, повені та пожежі, що зменшує площі лісів, ще більше посилюючи зміни клімату.

Отже, окрім підтримки сталого лісового господарства (понад 60% продуктивних лісів в ЄС сертифіковано), парламент хоче вдосконалити заходи проти незаконної вирубки лісу.
  • На кордонах ЄС буде проводитися більше перевірок, щоби запобігти доступу до деревини та інших продуктів, що не мають стійкого виробництва.
  • Запланована нова законодавча база, яка зобов’яже компанії забезпечити простеження їхньої продукції, щоби можна було визначити походження.
  • Планується систематична оцінка впливу торгових угод на стан лісів та біорізноманіття.

У звіті йдеться, що заборона на в'їзд до ЄС продуктів, пов'язаних із вирубкою лісів, не вплине на обсяги та ціну, а додаткові витрати, понесені операторами, будуть мінімальними. Це також принесло б користь бізнесу, оскільки це зрівняло б умови для конкуренції.

Читайте ще: Меблевики планують створити кластер

Лісова стратегія ЄС буде опублікована на початку 2021 року.

Довідка
У період з 1990 до 2016 року було втрачено площу 1,3 мільйона квадратних кілометрів світових лісів (більше за площу двох Україн), що руйнівно вплинуло на біорізноманіття, клімат, людей та економіку.

+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 3140