Вчені зробили водовідштовхувальний текстиль стійким
Фото: Fraunhofer IGB
Вимірювання кута контакту текстилю, обробленого хітозаном, підтверджує водовідштовхування

Вчені зробили водовідштовхувальний текстиль стійким

Інститут міжфазної інженерії та біотехнології Фраунгофера (IGB) запропонував робити тканину водовідштовхувальною за допомогою біополімерного хітозану. Дослідження було завершено наприкінці січня 2021 року. Результатом роботи вчених є технологія, яка може бути використана для надання волокнам бажаних властивостей за допомогою біотехнологічних процесів та хітозану.

Наразі промисловість використовує перфторовані хімікати, які шкідливі для здоров’я і майже біологічно не розкладаються.
А хітозан — це поновлювана сировина, отримана з хітину, другого за поширеністю природного полімеру на землі після целюлози. Його утворюють різноманітні організми, включаючи гриби, комахи та краби: стінки клітин грибів, оболонки та панцири. Хітин нерозчинний у воді та нерозчинний у більшості органічних розчинників. Хітозан також погано розчиняється, але його можна розчинити у воді шляхом додавання м’яких кислот і таким чином використовувати для обробки текстилю.

Наступним кроком буде розширення технології, розробленої в IGB, з лабораторії на значно більший пілотний проєкт. Вчені також продовжуватимуть вивчати хітозан як замінник синтетичних полімерів для створення тканин, що не мнуться, або вогнезахисних.
+380 44 237 XX XX +380 44 237 2567
+380 44 237 XX XX +380 44 592 6444
Ідентифікатор: 3195